Intervju: David Ericsson

Intervju: David Ericsson

Den svenska, flerfaldigt prisbelönta designern David Ericsson är en av Bebos samarbetande designers. Inför lanseringen av Baba-stolen pratade vi om hållbar design och hans syn på Inside / Outside-konceptet.

Först och främst, hur hamnade du inom möbeldesign?

”Jag har alltid byggt möbler, skruvat på saker och testat mig fram. Min pappa hade många maskiner i källaren och om de inte var för farliga fick jag lov att prova dem. Jag skruvade isär vår TV och dammsugare en gång för att bygga en Ghostbuster-maskin. Den fungerade inte, inte heller TV:n och dammsugaren efteråt. Från början ville jag dock bli konstnär eller skulptör, men när jag kom in på Carl Malmsten Furniture Studies på Linköping Universitet valde jag att bli möbeldesigner istället. Jag gillar att det är en liten värld med tydliga ramar. Det är skönt att inte hålla på med fria konst, den handlar om så mycket mer. Jag får vara kreativ innanför boxen och kan fokusera på att vara påhittig kring material och tekniker. Det är ganska skönt. ”

Vad driver dig att skapa?

"Jag håller inte med om status quo och jag analyserar kritiskt hela tiden. 'Varför är lampknappen placerad där? Varför ser det ut så?'. På så sätt jobbar jag jämt, men inte så seriöst. Jag tror också att det handlar om att vilja skapa saker som kan hålla länge, så att mina barn kan uppskatta dem om 20-30 år.”

Vad är din definition av design?

"Jag har egentligen ingen definition. Men återigen, för mig är målet med design att saker ska hålla. Vissa föremål vill folk ta hand om, andra föremål vill folk inte ta han om. Som jag ser det är det mitt jobb som designer att ta reda på vilka värden en möbel ska fyllas med för att någon ska känna att de vill ta hand om den. Jag pratar inte bara om att skapa något vackert, utan även värden såsom bekvämt, stapelbart, eller lätt att rengöra. En ful kaffebryggare som gör gott kaffe kommer förmodligen att tas om hand bättre än en snygg kaffebryggare som brygger äckligt kaffe. Det är också hållbarhet.”

"Mitt jobb som designer att ta reda på vilka värden en möbel ska fyllas med för att någon ska känna att de vill ta väl hand om den. Det är också hållbarhet."

Har hållbarhet varit en del av din tolkning av begreppet Inside / Outside?

”Det fanns en önskan från ägarna att arbeta i svensk furu och värmebehandlad ask, som är tåliga och starka träslag som passar bra i utomhusmiljö. Det är alltså deras ståndpunkt från början, som jag håller med om. Möblerna behöver tåla mycket när de är ute men samtidigt förväntar sig folk att de ska vara billiga. Det leder till en underutvecklad och tråkig yttre möbelvärld. Vi har hämtat inspiration inifrån och skapat utemöbler, för att fylla dem med värden som folk vill ska bestå. Det är roligt att vara med i processen att definiera vad ett nytt företag kan vara. Om man börjar lita på varandras kompetens och spänner bågen kan man skapa något unikt och intressant."

Hur skulle dina barn beskriva dig?

"Min son sa häromdagen 'pappa är ganska tråkig, han bygger bara stolar.'"

Tillbaka till blogg