Intervju: Pierre Sindre

Intervju: Pierre Sindre

Den svenske arkitekten och designern Pierre Sindre är en av Bebos samarbetsdesigners. Vi pratade om vad som driver honom som designer och hans syn på hållbarhet inom möbeltillverkning.

Hur hamnade du inom möbeldesign?

"Jag har alltid uppskattat vackra saker. När jag flyttade hemifrån hade jag inte råd att köpa de möbler jag ville så jag började bygga egna. Vilket så småningom ledde mig till möbeldesignprogrammet på Konstfack. Jag tror att mitt driv inom design är sprunget ur att jag vill sätta min prägel på världen, men som son till en fabriksarbetare är jag också svag för fabriksgolvet. Jag älskar att vara på plats, få inspiration från olika tillverkningsmetoder, gå in i dialog och vara en del av maskineriet. Det handlar inte bara om att klämma ur mig en rolig pryl, jag vill skapa jobb. ”

Hur skulle du definiera bra design?

”För mig, och det här kommer att låta pretentiöst, handlar bra design om den perfekta blandningen av form och funktion. Att inte skissa två ventiler, även om det känns mer symmetriskt, när det bara behövs en. Mitt designfokus ligger ofta på den del av möbeln där två olika enheter fäster. Det kan vara separata material eller vitt skilda vinklar. Om de träffas på ett intressant sätt så hittar man ofta möbelns kännetecken. Ta till exempel Bebo-stolen Lyre, om du tittar på stolen från sidan har ryggstödet en nittio-graders lutning. Det brukar vara obehagligt att sitta i, men när strängarna dras åt går formen från konkav till konvex vilket gör stolen bekväm och skapar en spännande form.”

”Mitt designfokus ligger ofta på den del av möblerna där två olika enheter fästs. Det kan vara separata material eller vitt skilda vinklar. Om de möts på ett intressant sätt hittar man ofta möbelns kännetecken.”

Vad är din tolkning av utsidan/insidans koncept?

“Jag har valt att arbeta med så lite material som möjligt. Jag tycker att det är intressant att Lyres strängar får det att se stoppad ut. Samtidigt har den en inomhus-/utomhusfunktion i att du kan banka till stolen om det har regnat så att vattnet lätt faller av, och i ditt vardagsrum är den diskret och stilrent. Jag var med i ett tidigt skede av Bebo Object och har varit med och utvecklat konceptet genom olika samtal. Det är alltid roligt att påverka inriktningen på ett företag och sätta tonen. ”

Hur har hållbarhet format din Bebo-kollektion?

“Hållbarhet har funnits med hela tiden. Vi har gjort Lyre stapelbar för att underlätta transporten, valt hållbara material och sett till att möbelenheter enkelt kan separeras. Vi har till exempel helt undvikit att limma ihop tyger, klädsel och skum. Lyres ram i rostfritt stål kommer att överleva oss alla, det är nästan omöjligt att döda, men om ett visst antal år kan snöret behöva bytas ut och vi har gjort det steget enkelt. För IKEA handlar hållbarhet om att mala ner hela möbler till en gröt och återanvända materialen, men för kvalitetsmöbler handlar det om att hjälpa möblerna att återuppstå genom restaurering.”

Hur skulle dina barn beskriva dig?

“Jag skulle vilja säga lyhörd, men de skulle nog säga barnsligt.”

Back to blog